Система НАССР (ХАССП), її особлива важливість

Система НАССР (ХАССП), її особлива важливість

Практично в кожній країні, система управління безпекою продуктів, що вживаються в їжу, застосовується і визнається НАССР, адже вона є дуже хорошим і корисним способом захистити кожного споживача від негативного впливу на організм, який може бути викликанийнизькою якістю продукції.

Законодавство країн Європейського Союзу, Канади, США, Японії, Нової Зеландії, і інших країн, вимагають впровадження регулятора безпеки харчової продукції, яким і є НАССР система.
ХАССП в Україні

Говорячи про нашу країну, ХАССП в Україні, це обов’язкова умова для діяльності всіх без винятку підприємств, що займаються введенням в обіг або виготовленням продуктів харчування. Це передбачено Законом України «Про дитяче харчування», а також Законом «Про безпечність та якість харчових продуктів».

Повне впровадження системи НАССР з регулювання безпеки продуктів харчового характеру дає такі можливості будь-якому підприємству:

  1. Якісно управляти небезпечними чинниками, які можуть привести до того, що харчові продукти стануть шкідливими, мінімізувати, або повністю усунути можливу небезпеку для споживача.
  2. Гарантію випуску безпечних продуктів, завдяки постійному контролю під час кожного кроку виробничого процесу.
  3. Забезпечувати гігієнічні умови приміщень належного рівня, в суворій відповідності з нормами міжнародного рівня.
  4. Гарантувати безпеку продуктів на момент їх споживання в їжу.
  5. Підвищити відповідальність кожного співробітника на всіх процесах, за допомогою ХАССП, на таких підприємствах весь персонал усвідомлює високий рівень важливості безпеки випущеної продукції.
  6. Розширити споживчу мережу і вийти з часом на міжнародну арену.
  7. Збільшити рівень довіри не тільки кінцевих споживачів, але і державних органів з нагляду за продукцією, що випускається.

Впровадження системи НАССР

Щоб впровадити систему, яку ми розглядаємо в даній статті, потрібно пройти дуже відповідальний і досить тривалий шлях, він стосується кожного співробітника підприємства. Щоб НАССР система була впроваджена, мало навести порядок на виробництві та розробити необхідну документацію, потрібно навчити кожного учасника процесу, в тому числі і вище керівництво, певним постулатам, можливо, доведеться навіть змінити методи упаковки або технологічний процес, зайнятися переплануванням приміщень.