Сертификация

Сертифікація обов’язкового характеру-документальне підтвердження спеціальними органами відповідності продукції беззаперечним вимогам. Обов’язковими є ті вимоги, які передбачають забезпечення безпеки людей, навколишнього середовища. Крім цього важливо забезпечувати безпеку майна громадян, інформаційну та технічну сумісність, взаємозамінність продукції різного роду, інше.

Перелік товарів, які підлягають обов’язковій сертифікації, встановлений на законодавчому рівні, тому для ряду продукції необхідна нормативна документація та обов’язкові показники. Законне ввезення, реалізація продукції, її виробництво, якщо вона підлягає обов’язковій сертифікації на території України, неможливі без спеціального сертифіката відповідності УкрСЕПРО. Даний документ підтверджує безпеку для споживача, а значить, наявність позначки на упаковці підвищує довіру покупців до продукції, відповідно і до її виробника.

Дуже важливий сертифікат відповідності при перетині митниці та оформленні митними органами різних товарів. На Українську митну територію можливе ввезення виробів / товарів, які пройшли обов’язкову сертифікацію, порядок проходження якої регулюється Постановою Кабінету Міністрів України від 14.05.2008 №446 «Порядок митного оформлення імпортних товарів (продукції), що підлягають обов’язковій сертифікації в Україні».

Основний перелік продукції, яку в обов’язковому порядку необхідно сертифікувати:
– Нафтопродукти (мастила, паливо, масла).
– Засоби спец. самозахисту (зброя).
– Різні конструкції і будівельні матеріали.
– Напівфабрикати, лакофарбові матеріали, магнітні, та матеріали для фото, кіно.
– Дорожньо-транспортні засоби та комплектуючі.
– Виробничо-технічного призначення товари (абразивні матеріали та інструменти) і для побутових потреб товари.
– Охоронні засоби різного роду.ікації обов’язкового характеру кожен бажаючий може отримати, ознайомившись з інформацією в Наказі Державного
– Техніка, сільськогосподарського призначення.

З повним списком виробів / продукції, що підлягають сертифКомітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 01.02.2005 №28.